شما این محصولات را انتخاب کرده اید

سبد خرید

حوادث ناشی از کار | ایمنی و بهداشت محیط کار | بهداشت حرفه ای | دیجی پاورپوینت | digpptx.ir | ایمنی و بهداشت صنعتی
شناسه پست: 1961
بازدید: 2916

آشنایی با بهداشت حرفه ای

بهداشت حرفه ای در واقع به پیشگیری از بروز حوادث ناشی از کار می پردازد. هدف از اجرای بهداشت حرفه ای در محیط کار می تواند حفظ و ارتقای وضعیت جسمی و روحی و روانی کارکنان باشد. که در نتیجه آن افزایش کارایی و عملکرد کارکنان را به همراه خواهد داشت. حوادث ناشی از کار به بیماری ها و حوادثی اتلاق می گردد. که در حین انجام کار و به واسطه محیط کار در کارکنان به وجود می آید و انواع مختلفی دارد. شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه حوادث ناشی از کار به این مطلب در دیجی پاورپوینت مراجعه نمایید.

بهداشت حرفه ای نیازمند چه تخصص های فنی و مهندسی می باشد؟

امروزه در بسیاری از شرکت ها و سازمان ها از بهداشت حرفه ای برای اجرای بسیاری از فعالیت ها در زمینه ایمنی و بهداشت استفاده می شود. که در دیجی پاورپوینت به برخی از این موارد اشاره می شود.

فعالیت هایی که به نام بهداشت حرفه ای توسط واحد ایمنی و بهداشت صنعتی در سازمان ها انجام می شود می تواند شامل. اجرای برنامه های واکسیناسیون. آموزش بهداشت فردی و عمومی، تأمین آب آشامیدنی سالم برای کارکنان در محیط کار. مدیریت و جمع آوری و دفع زباله های صنعتی و اجرای طرح هایی در خصوص تصفیه بهداشتی فاضلاب های صنعتی باشد. علاوه بر موارد گفته شده، نحوه کنترل حشرات و جوندگان موذی و ناقل بیماری در این مبحث مورد توجه قرار می گیرد. همچنین ایجاد تسهیلات رفاهی و بهداشتی و کنترل تغذیه کارکنان می تواند در این واحد انجام گیرد.

اجزای بهداشت حرفه ای

به طور کلی بهداشت حرفه ای را می توان به دو بخش ایمنی و بهداشت محیط کار تقسیم نمود.

ایمنی محیط کار، کار شناسایی و کنترل خطرات محیط کار را بررسی می کند. ایمنی محیط کار شامل موضوعات متعددی در خصوص ایمنی در مشاغلی مثل جوشکاری. تراشکاری، نجاری، غواصی، كار در ارتفاعات، حفر چاه و تونل. ایمنی ساختمان و ساختمان سازی، ایمنی ماشین آلات و ابزار، ایمنی برق، ایمنی حریق، ایمنی معدن و غیره می باشد. در بهداشت محیط کار هدف پیشگیری از مبتلا شدن کارکنان از بیماری هایی که در محیط کار ناشی می شود. در بهداشت محیط عوامل زیان آور محیط کار که شامل عوامل فیزیکی، شیمیایی. بیولوژیكی، ارگونومیكی، مكانیكی و عوامل روانی می باشد. بررسی و کنترل می شوند.

عوامل زیان آور فیزیکی محیط کار 

عوامل زیان آور فیزیکی محیط کار شامل صدا، ارتعاش. روشنایی، فشار، پرتوها و شرایط جوی محیط كار (منظور سرما، گرما، و رطوبت) می باشد. عوامل زیان آور فیزیکی محیط کار به وسیله ابزار های اندازه گیری خاصی شناسایی می شوند. پس از شناسایی میزان هر یک از عوامل زیان آور، مورد ارزابی قرار می گیرند. در صورت لزوم به یکی از روش های مهندسی کنترل می شوند.

عوامل زیان آور شیمیایی محیط کار

عوامل زیان آور شیمیایی محیط کار شامل کلیه آلاینده های شیمیایی نظیر گاز ها و بخارات و گرد و غبار ها می باشد. این عوامل نیز توسط دستگاه های مخصوص خود نمونه برداری و ارزیابی می شوند. در صورتی که با حدود مجاز و تعیین شده تداخل داشته باشد، مدیریت و کنترل می شود.

عوامل زیان آور مکانیکی محیط کار

عوامل زیان آور مکانیکی شامل مواردی نظیر تعداد ضربات و تروماهای مکانیکی می باشد. که حوادث و بیماری هایی مانند بیت، بورسیت، پینه بستن و … را در فرد ایجاد می کند.

عوامل زیان آور بیولوژیکی محیط کار

عامل زیان بار دیگر در بحث بهداشت مربوط به عوامل میکروبی و پاتوژن ها شامل باکتری ها. ویروس ها، قارچ ها. انگل ها و بیماری های بیولوژیکی که از کار کردن در محیط کاری ناشی می شود، می باشد. این عوامل را تحت عنوان عوامل زیان آور بیولوژیکی می شناسند. عوامل زیان آور بیولوژیکی بیشتر در محیط های کاری مثل بیمارستان ها، آزمایشگاه ها، دباغی ها، کشتارگاه ها، دامداری ها و مزارع یافت می شود.

عوامل زیان آور روانی محیط کار

تمامی عواملی که باعث ایجاد استرس و اختلافات روحی و روانی در فرد می شود، در این دسته قرار می گیرند. عوامل زیان آوری روانی محیط کار دارای اهمیت ویژه ای نسبت به دیگر عوامل می باشد که باید مورد توجه ویژه قرار گیرد. یکی از دلایل اهمیت عوامل روانی محیط کار، تأثیر مستقیم آن بر میزان کارایی و بهره وری کارکنان می باشد. روانشناسان صنعتی وظیفه تجزیه و تحلیل مشكلات اقتصادی، اجتماعی و خانوادگی كارکنان را بر عهده دارند. همچنین سعی می کنند با ایجاد محیط کاری سالم و با نشاط، امکان جذب و استخدام نیروی کار جدید را فراهم آورند. روانشناسان صنعتی همچنین سعی می کنند انگیزه ها، استعداد ها و ویژگی های لازم هر شغل را کشف نموده و افراد را برای جذب و استخدام راهنمایی نمایند.

عوامل زیان آور ارگونومی محیط کار

در شناسایی عوامل زیان آور ارگونومی هدف کاهش صدمات و ناراحتی های آناتومیک (اسکلتی-عضلانی) در میحط های کاری از قبیل؛ رانندگی، خلبانی، اپراتوری، جابجایی حمل بار، پست های كار نشسته یا ایستاده مداوم و غیره می باشد. عوامل و دانش ارگونومی مانند روانشناسی كار، به صورت یك رشته مستقل در تیم بهداشت حرفه ای نقش بسیار مهمی را در افزایش کارایی و بهره وری کارکنان ایفا می نماید.

برنامه های اجرایی بهداشت حرفه ای در محیط کار

از مهم ترین برنامه هایی که اجرای آنها باید در بهداشت حرفه ای مورد توجه قرار گیرد. انجام معاینات شغلی قبل استخدام، معاینات دوره ای و اختصاصی می باشد. برای ایجاد یک سیستم پایش و مراقبت دائمی انجام این پرسشنامه ها ضروری می باشد. اجرای برنامه های حفاظت و ایمنی برای ایجاد یک سیستم حفاظت فنی در محیط کار اهمیت بسیاری دارد. همچنین برای حفظ و ارتقای تجهیزات نیز از بهداشت حرفه ای استفاده می شود. از دیگر برنامه های اجرایی بهداشت حرفه ای. آموزش ایمنی و بهداشت شغلی به کارکنان و قرار دادن امکانات امدادی و کمک های اولیه در محیط کار می باشد. علاوه بر این موارد کنترل تغذیه کارکنان نیز توسط بهداشت حرفه ای باید کنترل شود.

متخصصین بهداشت حرفه ای چه وظایفی را بر عهده دارند؟

متخصصین بهداشت حرفه ای نیز وظایف بسیار مهمی بر عهده دارند. که اشاره به آن ها در این مقاله از دیجی پاورپوینت جایز نمی باشد و شما می توانید با رفتن به پاورپوینت بهداشت حرفه ای به تمامی مطالب دست پیدا کنید.

نویسنده

حسین عابدی
کارشناسی مهندسی صنایع خوندم. من در دیجی پاورپوینت سعی نموده ام بهترین و با کیفیت ترین محصولات را با کمترین قیمت ممکن به کاربران خود ارائه دهم. بهترین ها را از ما بخواهید.